sunnuntai 4. lokakuuta 2015

Sanasta asiaa


Kotimaisten kielten keskus seuraa alati muuttuvaa sanamaailmaa, ja kerää kuukausittain uusia tai uuden käyttömerkityksen löytäneitä sanoja, joista osa pääsee Kielitoimiston sanakirjaan asti. Tutkailin listaa, joka esittelee muotisanoja vuodesta 2010 asti, ja kokosin teille mieleenpainuvimmat. Tässä postauksessa käsittelen sanoja vuodelta 2010. Sanat ja selitykset ovat suoraan Kotimaisten kielten keskuksen sivuilta, kommentit taas täysin omiani.

jepa (slangia) kiva, hyvä          

Heh, hauskaa, että merkitykseltään näinkin vähäpätöinen sana on löytänyt tiensä listaan. Varmasti on riippuvaista jokaisen omista ”piireistä”, kuinka katu-uskottava tämä sana on. Olkoonkin vaikka kirjassa asti, mutta jos kassatäti vastaa ”jepa”, ollaan jo liian syvissä vesissä.

Kukkahattutäti, Kukkis (ark.) sana, jolla viitataan mm. vähemmistöjä puolustaviin idealisteihin ja toisten asioihin ja mielipiteisiin puuttuviin ja neuvojaan auliisti jakeleviin (nais)henkilöihin.

Miksiköhän vain naishenkilöistä löytyy tällainen sanaviittaus? Kukkis on huomattavasti kauniimpi sana loppupäätteensä ansiosta, ja antaa myös positiivisemman kuvan kantajastaan. Yllättävää, että sana löydettiin vasta 2010.

häirikkölumi runsas, mm. rautatieliikennettä haittaava lumi

Taitaa tämä häirikkö olla jo aika vieras Etelä-Suomessa. VR se pysyy silti tavoilleen uskollisena. 

pitsaus (ark.) (engl. pitching)  idean esittely rahoittajille; Kielitoimiston ehdotus suomalaiseksi vastineeksi ideamyynti (~ ideanmyynti)

Tämä sana ei tainnutkaan saada tuulta alleen, sillä itsellä tulee mieleen vain lähikadun antimet. Tai sitten en ole vain tarpeeksi kultivoitunut.

sormitietokone (engl. tablet computer) litteä kannettava kosketusnäyttötietokone, joka soveltuu hyvin mm. verkkolehtien lukemiseen ja sähköpostin käyttöön. Sana valittiin voittajaksi Helsingin Sanomien järjestämässä nimikilpailussa. Sormitietokoneista tunnetuimpia on Applen tuotemerkki iPad.

Tätä ei varmaankaan tarvitse edes kommentoida. Anglismit rulettaa, ei näköradiotakaan kukaan huolinut.

Lisää sanaesittelyjä siis tulossa, mutta jos sormitietokoneensa ääressä on joku uusien sanojen bongaaja, vinkit voi jakaa täällä blogissa tai lähettää suoraan Kotimaisten kielten keskukseen täyttämällä ilmianna sana -lomake

Sananikkari kiittää!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti